Hoe regel je je verzekeringen goed na een scheiding?

Een scheiding brengt veel praktische zaken met zich mee, waaronder het opnieuw regelen van je verzekeringen. Vaak zijn polissen afgesloten op gezamenlijke basis en moeten deze na de scheiding worden aangepast of zelfs beëindigd. Verzekeringen zoals de inboedelverzekering, levensverzekering, zorgverzekering en autoverzekering vereisen extra aandacht. Hier zijn een paar essentiële stappen om rekening mee te houden.

1. Inboedel- en opstalverzekering

Tijdens het huwelijk hebben jullie waarschijnlijk samen een inboedel- en opstalverzekering afgesloten. De opstalverzekering is gekoppeld aan de woning, dus degene die na de scheiding in het huis blijft wonen, moet de polis op zijn of haar naam laten zetten. Gaan jullie allebei ergens anders wonen en wordt de woning verkocht? Dan kan de opstalverzekering pas worden stopgezet zodra de woning daadwerkelijk is verkocht.

Wat betreft de inboedelverzekering, deze dekt de spullen in jullie gezamenlijke huis. Na de scheiding neem je waarschijnlijk een deel van de inboedel mee naar je nieuwe woning, en de waarde van de overgebleven inboedel zal dalen. Het is daarom belangrijk om te controleren of de dekking van de verzekering moet worden aangepast, of dat er een nieuwe inboedelverzekering moet worden afgesloten op je nieuwe adres.

2. Levensverzekering

Levensverzekeringen, zoals overlijdensrisico- of kapitaalverzekeringen, kunnen na een scheiding voor complicaties zorgen als ze niet goed worden geregeld. Vaak staat de ex-partner nog als begunstigde vermeld, wat kan leiden tot onverwachte problemen in de toekomst. Bovendien moet de afkoopwaarde van levensverzekeringen worden verdeeld. Dit is een waarde die jullie gezamenlijk hebben opgebouwd en wordt beschouwd als onderdeel van het vermogen dat tijdens de scheiding eerlijk verdeeld moet worden.

3. Zorgverzekering

Als jullie samen een zorgverzekering hebben afgesloten, moet deze gesplitst worden. Na de scheiding moet je een eigen zorgpolis afsluiten. Belangrijk hierbij is dat eventuele kortingen, zoals via de werkgever van je ex-partner, kunnen vervallen. Daarnaast is het van belang om te bepalen bij wie de kinderen op de polis komen te staan. Meestal worden zij opgenomen in de zorgpolis van de ouder bij wie ze het meest verblijven.

4. Autoverzekering

Een ander belangrijk aspect is de autoverzekering, vooral als jullie samen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Deze schadevrije jaren zorgen voor een flinke premiekorting en zijn gekoppeld aan de bestuurder. Degene die de auto na de scheiding overneemt, behoudt de schadevrije jaren. De ander moet voor een nieuwe autoverzekering vaak weer bij nul beginnen, wat kan leiden tot een hogere premie. In sommige gevallen is het mogelijk om de schadevrije jaren te verdelen of over te dragen via een afstandsverklaring.

5. Aansprakelijkheidsverzekering

Na een scheiding heeft iedere ouder een eigen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Hierin moet ook worden geregeld wie verantwoordelijk is voor eventuele schade die door de kinderen wordt veroorzaakt. Meestal worden de kinderen meeverzekerd op de polis van de ouder waar ze het meest verblijven, zodat eventuele schade onder die verzekering valt.

Hulp van Scheiding Plus Enschede

Bij een scheiding komt er veel op je af en kunnen de verschillende verzekeringen complex lijken. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met het herzien van je polissen. De experts van Scheiding Plusin Enschede staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Zij zorgen ervoor dat alle verzekeringen correct worden aangepast, zodat jij goed verzekerd aan een nieuwe fase kunt beginnen.

Een scheiding is nooit gemakkelijk, maar door de verzekeringszaken tijdig en goed te regelen, voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.